Ankie van Avezaath
Onvergetelijk heeft mijn overtuiging gesterkt dat kunst van en voor mensen is. Kijken naar kunst met behulp van de Onvergetelijk-methode, stimuleert het associatieve denken. Hierdoor komen verrassende verhalen, gevoelens en verborgen kennis naar boven. Ik merk dat de deelnemers het waarderen dat ze serieus genomen worden. Mensen met dementie kijken onbevangen en reageren oprecht en puur. Dat vind ik telkens weer prachtig om te ervaren. Ogen die gaandeweg de rondleiding steeds meer gaan stralen, zeggen voor mij alles.
De komst van Onvergetelijk in Singer Laren heeft grote invloed gehad op de manier waarop ik rondleidingen geef, ook aan andere doelgroepen. Zo vind ik de kwaliteit van het gesprek per kunstwerk nu belangrijker dan het aantal kunstwerken dat ik tijdens de rondleiding bespreek. Daarnaast heb ik geleerd dat de juiste vraag op het juiste moment mensen prikkelt om goed te kijken, zowel cognitief als associatief. De prachtige gesprekken die ik met de deelnemers heb, laten ons samen steeds vanuit een ander oogpunt naar de kunstwerken kijken. Dit geeft mij persoonlijk meer voldoening dan het geven van een ‘klassieke’ rondleiding, waarbij ik voornamelijk aan het woord ben.
Onvergetelijk heeft niet alleen impact op de deelnemers en op mijn werkzaamheden in het museum, maar ook op mij persoonlijk. Mijn moeder is 92 en kampt helaas met geheugenproblemen. De kennis die ik heb opgedaan via Onvergetelijk, zet ik inmiddels ook in om contact met haar te maken. Door andersoortige vragen te stellen, voeren we andere, diepere en zelfs mooiere gesprekken. Ondanks dat ze sommige verhalen blijft herhalen, doe ik mijn best om telkens weer oprecht naar haar te luisteren. Al is dat niet altijd gemakkelijk, door Onvergetelijk heb ik ervaren hoe essentieel dit kan zijn voor haar kwaliteit van leven.