Marleen Rozenbrand

Educatiemedewerker bij het Zeeuws Museum, Middelburg
Marleen Rozenbrand

Het Zeeuws Museum richt zich op het verbinden van uiteenlopende generaties met het erfgoed van Zeeland: aan de hand van de collectie worden herinneringen opgehaald en levensverhalen gedeeld. Het is fantastisch om te zien hoe museumbezoekers oprechte belangstelling tonen in elkaars verhalen. Als Zeeuws Museum hebben we de overtuiging dat zo veel mogelijk mensen het museum moeten kunnen bezoeken, en dat zij daar de kans moeten krijgen om ook hun verhaal te vertellen.

De komst van Onvergetelijk is van grote betekenis geweest voor het Zeeuws Museum – en is dat nog steeds. Al tijdens de implementatieperiode ontdekte ik dat deze methode zich goed leent voor diverse doelgroepen. In ons dagelijks leven zijn we veelal gehaast en mensen nemen daardoor vaak niet de tijd om echt goed naar iets te kijken. Ik gun het al onze bezoekers om op de Onvergetelijk-manier het museum te beleven. Om die reden hebben we onze
rondleiders inmiddels allemaal getraind in de Onvergetelijk-methode, zodat ze deze breed in kunnen zetten in hun werkpraktijk.

Onvergetelijk laat de deelnemers het vergeten even vergeten. Bovendien laat het mij persoonlijk de kracht van mensen zien. Mensen met dementie en hun dierbaren zijn onze gast en genieten daar zichtbaar van. We horen van mantelzorgers en zorgprofessionals dat zij tijdens de rondleiding genieten van het samenzijn, mede doordat de ziekte geen rol speelt in de wijze waarop rondleiders en vrijwilligers de deelnemers benaderen. Zij zien in sommige gevallen, al is het maar heel even, degene van vroeger terug in de persoon met dementie. Dat maakt me blij en ontroert me. Het is bijzonder om met Onvergetelijk een betekenisvolle bijdrage te kunnen leveren aan een dementievriendelijke samenleving.