Onderzoek

De afdeling Psychiatrie van VU medisch centrum (VUmc) voerde een uitgebreid wetenschappelijk (actie)onderzoek uit naar Onvergetelijk en de landelijke uitbreiding van het programma. Het doel van het onderzoek was drieledig. Allereerst wilden de initiatiefnemers inzicht krijgen in hoe een museumprogramma voor mensen met dementie en hun dierbaren in Nederland wordt ervaren en beoordeeld. Ten tweede waren de partijen nieuwsgierig naar de impact van Onvergetelijk op de betrokken museummedewerkers, het museum als organisatie en op de samenleving als geheel. Tot slot richtte het onderzoek zich op de factoren die de implementatie van soortgelijke programma’s kunnen bevorderen dan wel belemmeren en op het verkrijgen van inzicht in effectieve oplossingen voor eventuele belemmerende factoren.

In de publicatie worden de belangrijkste onderzoeksresultaten beschreven door Jannetje Koelewijn, naar aanleiding van een rondetafelgesprek dat zij voerde met de onderzoekers van VUmc. Op deze pagina vind je naast een video waarin de resultaten aan bod komen eveneens verdiepende informatie over het onderzoek in de vorm van onderzoeksverslagen en wetenschappelijke artikelen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en enkele hoofdstukken van het academisch proefschrift van Dr. Iris Hendriks. Download het hele proefschrift door te klikken op de knop aan de rechterkant van deze pagina.